Wereldwijd eerste gezonde baby via eigen ingevroren eicellen bij vrouw met Turner-syndroom

Na behandeling in het UZ Brussel beviel voor het eerst een vrouw met het syndroom van Turner van een gezonde, eigen baby. Door deze aandoening verliezen meisjes vaak versneld hun eicellen waardoor hun vruchtbaarheid in het gedrang komt. In België alleen al zijn er meer dan 2000 vrouwen die lijden aan het syndroom van Turner. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen die veroorzaakt worden door afwijkingen van de geslachtschromosomen. Het invriezen van eicellen biedt nieuwe perspectieven om de kans op toekomstig moederschap met eigen eicellen bij deze jonge vrouwen te verhogen. Op dit moment is fertiliteitspreservatie enkel terugbetaald voor kankerpatiënten.

Begin februari werd dit nieuws gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal for Assisted Reproduction and Genetics.

Het Turner-syndroom is een genetische, aangeboren maar niet-erfelijke aandoening.

Meisjes met dit syndroom missen in een variabel gedeelte van de cellen in hun lichaam een van beide X-chromosomen. Bij het syndroom van Turner is er meestal een groeistoornis en een verhoogde kans op hartafwijkingen. Bovendien kunnen borstontwikkeling en menstruatie uitblijven door een versneld verlies van eicellen. Om de kans op een genetisch eigen kind te verhogen, kunnen Turner-patiënten op jonge leeftijd hun eicellen laten invriezen. Dit kan al vanaf de puberteit en wordt voorafgegaan door een hormonale kuur.

Na behandeling en opvolging bij Brussels IVF, het centrum voor reproductieve geneeskunde van het UZ Brussel, is recent voor het eerst een vrouw, die haar eicellen op jongere leeftijd liet invriezen, bevallen van een gezonde eigen baby.

Multidisciplinaire aanpak van jongs af aan noodzakelijk.

Prof. Michel De Vos, fertiliteitsarts bij Brussels IVF: "Het is belangrijk dat het meisje zelf voldoende psychologische en medische begeleiding krijgt om geïnformeerd en weloverwogen deze stap te kunnen overwegen. Maar allereerst is ook sensibilisering van behandelende artsen en ouders hierin van cruciaal belang. Deze stap kan patiënten met Turnersyndroom in de toekomst een heel ander perspectief bieden, want een kinderwens blijft iets fundamenteels. Daarnaast kan ook de aanpassing in de nomenclatuur bepalend zijn voor de haalbaarheid van de kinderwens van deze vrouwen. Deze vruchtbaarheidsbehandeling wordt immers op dit moment enkel terugbetaald voor kankerpatiënten, terwijl er nog andere aandoeningen zijn die ook een impact hebben op vruchtbaarheid."

Kansen op moederschap verhogen voor Turnerpatiënten.

Sommige meisjes met Turnersyndroom verliezen al heel snel al hun eicellen, zelfs voor de puberteit. Zij kunnen hun eigen eicellen dan niet laten invriezen. Dan is transgenerationele donatie een mogelijke optie. Dit betekent dat de moeder, wanneer zij nog voldoende jong is, een hormonale kuur ondergaat, gevolgd door het invriezen van eicellen met als doel deze eventueel te doneren aan haar dochter met Turner-syndroom in geval van onvruchtbaarheid.

 

Karolien De Prez

Karolien De Prez

Woordvoerder, UZ Brussel

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2021.

Contact

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

[email protected]

www.uzbrussel.be