Voor het eerst in België krijgt een patiënt met acuut hartfalen een dubbele hartpomp

Een patiënt met cardiogene shock onderging na stabilisatie met een tijdelijke hart-longmachine dringende coronaire bypasschirurgie, waarna hij ondersteuning kreeg door middel van twee hartpompen. De Impella is een mini-hartpomp, gemonteerd op een katheter, die in dit geval via de okselslagader onder het sleutelbeen wordt ingebracht door de chirurg. Protek-duo is een lange canule (buisje), die wordt ingebracht via de halsader en aangesloten op een hart-longmachine. De hart-longmachine neemt bloed uit de rechter voorkamer weg om het, na toevoeging van zuurstof buiten het lichaam, terug te geven in de longslagader en dus de rechterkamer te overbruggen en ondersteunen. ​

Het UZ Brussel is daarmee het eerste ziekenhuis dat deze combinatie van hartpompen gebruikt in België en zo snelle mobilisatie van de patiënt mogelijk maakt, ondanks kritieke hartfunctie. Intussen stelt de patiënt het goed en heeft hij het ziekenhuis kunnen verlaten om oudejaarsavond bij zijn familie door te brengen.

Dr. Tim Balthazar, cardioloog en intensivist in het UZ Brussel: “Omwille van te zwakke hartfunctie en na de operatie, werd er voor het linker- en rechterkamer van het hart een afzonderlijke ondersteuning opgestart door middel van twee verschillende pompen (de Impella-pomp en het Protek-duo systeem op een hart-longmachine). Dit liet enerzijds toe de patiënt snel wakker te maken en te mobiliseren wat spierverzwakking en longontsteking voorkomt. Anderzijds krijgt elk van de hartkamers dankzij de combinatie van deze twee technieken de kans om zelf te herstellen en kan een harttransplantatie worden vermeden. Omdat beide pompen via de bovenzijde van lichaam naar binnen gaan (en niet via de liezen), kon de patiënt opnieuw zelf snel bewegen wat cruciaal is voor een snel herstel.”

Multidisciplinaire aanpak voor patiënten met acuut hartfalen

Mensen die door acuut hartfalen in shock gaan, worden in het UZ Brussel opgevangen door het Cardiogenic Shockteam, dat 24/7 ter beschikking staat. De kerndisciplines binnen het team zijn cardio-intensieve zorg, interventie-cardiologie, cardiochirurgie en perfusie.

Het Cardiogenic Shockteam kan daardoor ook mensen helpen met een acute longembolie (samen met interventieradiologie), ritmestoornissen of patiënten die een dringende klepinterventie nodig hebben. Het UZ Brussel is het eerste Belgische ziekenhuis dat deze multidisciplinaire shock-aanpak dienstoverschrijdend implementeert.


Karolien De Prez

Karolien De Prez

Woordvoerder, UZ Brussel

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2021.

Contact

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

[email protected]

www.uzbrussel.be