UZ Brussel test sociale robot uit in de strijd tegen COVID-19

Robot Pepper herinnert patiënten aan de afspraken die ze in het ziekenhuis moeten naleven

Het UZ Brussel test vanaf deze week uit of de hulp van een sociale robot zinvol is in de strijd tegen COVID-19. De tweetalige robot Pepper staat de onthaalmedewerkers bij om patiënten die op consultatie komen te herinneren aan de basisprincipes om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die strikte naleving is belangrijk om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis een veilige omgeving blijft voor patiënten en ziekenhuismedewerkers.

Sociale robot focust op interactie met mensen

Om de sociale robot Pepper in het ziekenhuis in te zetten werkt het UZ Brussel samen met het robotica onderzoekscentrum Brubotics van de Vrije Universiteit Brussel. De ingenieurs van Brubotics programmeren Pepper zodat die focust op sociale interactie met mensen, in dit geval patiënten die op consultatie komen in het ziekenhuis. Voor inschrijving aan de balie verwelkomt Pepper de patiënten en spreekt hij ze aan. Wie zijn richting uitkomt, kijkt hij aan met zijn grote vriendelijke fonkelogen. Hij maakt gebruik van zijn armen en handen om de uitleg die hij in het Nederlands en Frans geeft mee te ondersteunen. Slechthorenden kunnen de informatie die hij geeft volgen via de uitleg en illustraties op het beeldscherm op zijn borstkas. Dit alles gebeurt kort, bondig én contactloos. Op die manier vult robot Pepper de repetitieve, maar essentiële, taak aan van de onthaalmedewerkers, zodat zij zich nog meer kunnen toeleggen op het onthaal van kwetsbaren en hulpbehoevenden.

Pepper zal deze week eerst een stage doorlopen. Hij zal nauwgezet gemonitord worden door menselijke begeleiders.  Zo kunnen de patiënten én het personeel rustig wennen aan de nieuwste medewerker van het UZ Brussel.

Het UZ Brussel heeft al ervaring met het inzetten van sociale robots in het ziekenhuis. Zo gebeurt dit al meer dan een jaar door het kinderdiabetesteam met Nora, het kleinere robotzusje van Pepper, voor de ondersteuning van kinderen met diabetes type 1 tijdens hun zorgtraject.

Herinnering preventiemaatregelen voor een veilige ziekenhuisomgeving

“Sinds 11 mei kunnen patiënten opnieuw bij ons terecht voor niet-dringende zorg. Het blijven benadrukken van de veiligsmaatregelen is van belang om ervoor te zorgen dat patiënten naar het ziekenhuis kunnen komen zonder angst voor besmetting. Vandaar dat wij daarvoor vanaf deze week extra hulp inroepen van een sociale robot. We starten nu met één robot en hopen dat wij kunnen rekenen op steun van externe organisaties en bedrijven via de UZ Brussel Foundation. Op die manier kunnen we extra robots inzetten en de vaardigheden van de sociale robot verder uitbreiden, zoals het opmeten van de lichaamstemperatuur, bezoekers controleren op correct dragen van mondmaskers en patiënten voor hun afspraak de juiste weg wijzen,”  licht prof. Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel toe.

Samenwerking met BruBotics

Het project om robot Pepper te introduceren in het ziekenhuis is tot stand gekomen dankzij een nauwe samenwerking tussen het UZ Brussel en BruBotics. Dat is een multidisciplinair onderzoeksconsortium bestaande uit 8 onderzoeksgroepen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Met haar expertise in 'Menselijke Robotica' zoals exoskeletons, bionische prothesen, collaboratieve robots, sociale robots en veel meer, streeft BruBotics de visie na om de levenskwaliteit en werkomstandigheden van mensen te verbeteren dankzij deze mens gecentreerde robotica. De samenwerking met het UZ Brussel is hier een mooi voorbeeld van.

Mogelijk dankzij de UZ Brussel Foundation

Tijdens deze testfase levert Brubotics één robot aan het UZ Brussel. Deze test wordt gefinancierd door de UZ Brussel Foundation, want aan de implementatie hiervan hangt natuurlijk ook een prijskaartje. De UZ Brussel Foundation verzorgt de fondsenwerving van het ziekenhuis. Die extra externe financiële middelen worden ingezet voor klinisch, wetenschappelijk onderzoek en voor projecten die bijdragen aan de warme, menselijke, helende zorgomgeving die het UZ Brussel bijzonder maakt met een aantoonbare meerwaarde voor patiënten en hun familie. Bedrijven die dergelijke projecten mee willen ondersteunen, kunnen contact opnemen met de UZ Brussel Foundation via www.uzbrusselfoundation.be of op het nummer 0476 21 23 96.

Contacteer ons
Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 3.800 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2020: www.dekrachtvanlicht.be

UZ Brussel
Laarbeeklaan 101
1090 Jette