UZ Brussel start met Sport & Diabetes pilootproject voor kinderen met diabetes type 1

Toenemend aantal kinderen in Brussel met diabetes meer doen bewegen

Het UZ Brussel stelt in de Brusselse multiculturele omgeving een toename vast van jonge kinderen met diabetes type 1. Om de gezondheid van die kinderen te verbeteren en de sociale isolatie door de ziekte te doorbreken start het kinderdiabetesteam van het UZ Brussel vanaf oktober, dankzij de steun van een heel aantal partners, een ambulant programma voor wekelijks sporten onder medische begeleiding. Bewegen inbouwen in de dagelijkse routine en als onderdeel van het behandelplan van kinderen met type 1 diabetes zorgt voor een betere werking van de insulinebehandeling op korte termijn en het vermijden van complicaties op lange termijn.

Veilig bewegen onder medische begeleiding

“Het is belangrijk dat kinderen met type 1 diabetes van bij de diagnose dagelijks bewegen. Omdat we in het Brussels Gewest een toenemend aantal kinderen met type 1 diabetes zien, zijn we met dit pilootproject gestart om voor al onze patiënten beweging in te bouwen vanaf de eerste educatiemomenten. Zo raken het kind en zijn ouders van bij het begin vertrouwd met sporten met diabetes. Het insulineschema van de patiënt wordt dan op maat en in functie van de activiteiten aangepast, “ aldus prof. Inge Gies van het kinderdiabetesteam van het KidZ Health Castle van het UZ Brussel.

“Heel wat ouders van kinderen met type 1 diabetes zijn terughoudend om hun kinderen te laten sporten of activiteiten te laten volgen in een sportclub. Dit is vooral te wijten aan het niet kunnen inschatten van de impact van de inspanning op de bloedsuikerschommelingen van hun kind. Door hen van bij de diagnose daarin te begeleiden nemen we die angst weg en geven we beweging een plaats in de dagdagelijkse routine. Hoe frequenter een persoon met type 1 diabetes beweegt, hoe beter de insulinewerking en hoe lager het risico op complicaties op lange termijn, zoals hart- en vaatziekten, nierschade en oogproblemen.”

Ambulant sportprogramma en sportkampen

Vanaf oktober zullen diabetespatiënten van het KidZ Health Castle elke woensdagnamiddag in de sportzaal van het UZ Brussel een ambulant sportprogramma kunnen volgen. Vooral voor jongeren die weinig bewegen of liever niet aansluiten bij een sportclub of jeugdbeweging, biedt dit kansen om van de voordelen van bewegen te genieten. Naast de sportactiviteiten op woensdagnamiddag, wordt ook aandacht besteed aan educatie en evaluatie van de insulinebehandeling, zodat zowel ouders als kinderen goed geïnformeerd zijn over hoe ze best omgaan met bloedsuikerschommelingen. Want het is vooral de opvolging van bloedsuikerschommelingen die ouders ervan weerhoudt om hun kinderen buitenshuis te laten sporten.

Bovenop het ambulant sportprogramma, worden ook sportkampen georganiseerd. Twee keer per jaar kunnen kinderen met diabetes type 1 gedurende 3 dagen op sportkamp gaan onder medische begeleiding van het kinderdiabetesteam van het UZ Brussel.

Samenwerking van academische en institutionele partners

Het pilootproject Sport en Diabetes gaat in oktober 2018 officieel van start en wordt ondersteund door een heel aantal overheids-, academische en private partners waaronder verschillende faculteiten van de VUB en ULB ISEPK voor de wetenschappelijk ondersteuning (de faculteiten Geneeskunde, Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie), het Wetenschappelijk Steunfonds VUB, de Socialistische Mutualiteiten voor de organisatie van de sportkampen, de Diabetes Liga, het Huis voor Gezondheid, het Fonds Edith Devriendt, Sonja Kimpen, en het kabinet van de ministers Maggie De Block, Jo Vandeurzen, Philippe Muyters via Sport Vlaanderen, Sven Gatz en Pascal Smet.

Steun van Danira Boukhriss Terkessidis en Adil El Arbi als meter en peter

Het project kan ook rekenen op de steun van een enthousiaste meter en peter: Danira Boukhriss Terkessidis, reporter en presentatrice bij één (VRT), en filmregisseur Adil El Arbi.

Adil El Arbi licht toe waarom hij dit initiatief steunt: "Ik vind het belangrijk om extra focus te brengen op kinderen en jongeren in Brussel. Ik heb zelf familie in Brussel met kinderen die daar opgroeien, dus het ligt me nauw aan het hart. Beweging en sport is belangrijk voor alle mensen van alle leeftijden, maar niet altijd vanzelfsprekend. Het is een beschikbare remedie die het leed van kinderen met diabetes type 1 aanzienlijk kan verlichten en daarom moeten we er alles voor doen om sport te stimuleren. Ik probeer de kinderen van mijn familie in Brussel te motiveren en via deze weg hoop ik hetzelfde te doen voor andere kinderen."

“Gezien m’n eigen achtergrond, heb ik veel affiniteit met deze groep kinderen. Beweging is ongelofelijk belangrijk voor alle kinderen en in het bijzonder kinderen met diabetes. Helaas vinden deze kinderen niet altijd de weg naar een sportvereniging of naar fysieke activiteit. Bovendien hebben ze extra begeleiding nodig, dus een initiatief als dit kan de stimulans en extra push zijn die ze nodig hebben. Beweging zou een basisrecht moeten zijn voor elk kind. Ik vind het dan ook fantastisch dat het UZ Brussel dit project op poten heeft gezet en ben heel benieuwd naar wat er allemaal staat te gebeuren,” aldus Danira Boukhriss Terkessidis.

UZBrussel-KidZHealthCastle-Sport-en-Diabetes-190918.pdf

PDF - 478 Kb

Gina Volkaert

Verantwoordelijke externe communicatie, UZ Brussel

Edgard Eeckman

Woordvoerder, UZ Brussel

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2021.

Contact

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

[email protected]

www.uzbrussel.be