UZ Brussel opent ‘KidZ Health Castle’

Op 2 december veranderde de naam van het kinderziekenhuis van het UZ Brussel in ‘KidZ Health Castle’. Achter de naamsverandering schuilen een duidelijke filosofie en concept die tegemoet komen aan wat zorg aan kinderen vandaag hoort te zijn. Een kind is immers geen kleine volwassene. Een kinderziekenhuis hoort een eigenheid te hebben afgestemd op kinderen.

In het ‘KidZ Health Castle’ zijn de eerste duidelijke tekens te zien van die andere visie op zorg aan kinderen. Het ‘KidZ Health Castle’ vertelt namelijk een verhaal van een beschermend kasteel en zijn inwoners en bezoekers. Dat krijgt vorm door de aanwezigheid van drie speciaal daarvoor gecreëerde personages die duidelijk in het kinderziekenhuiskasteel aanwezig zijn.

Een bijzondere kindersite en een kinderboek van Marc De Bel

Die personages spelen ook de hoofdrol in de nieuwe website www.kidzhealthcastle.be, speciaal voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Daarenboven zijn de hoofdpersonages van het ‘KidZ Health Castle’ ook de personages in ‘Het kasteel van Theodorus’, een spannend kinderboek dat door Marc De Bel werd geschreven en ook op 2 december werd voorgesteld. Dit nieuwe kinderboek wordt exclusief in het UZ Brussel verkocht. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar het ‘Ridderfonds’ van het UZ Brussel om ernstig zieke kinderen (kanker, mucoviscidose,…) en hun ouders financieel en psychologisch bij te staan.

Aansluiting bij trends in kindergeneeskunde

Prof. Yvan Vandenplas, verantwoordelijk voor het ‘KidZ Health Castle’ van het UZ Brussel: “De filosofie van het ‘KidZ Health Castle’ sluit nauw aan bij de trends in de kindergeneeskunde. We zien ook bij kinderen duidelijk de overgang naar meer ambulante zorg (en daardoor een complexer zorgaanbod en een meer flexibele zorgorganisatie), meer mondige patiëntjes, een sterkere multidisciplinaire aanpak (o.m. door de toename van pathologieën die gepaard gaan met psychologische en emotionele problemen). Ook deze trends vragen om een ‘ander’ kinderziekenhuis. Een zorgende omgeving is voor kinderen nog belangrijker dan voor volwassenen. We hebben op dat vlak al pionierswerk gedaan met onze Appeltuin, maar nu zetten we een verdere en grote stap om een kindvriendelijk totaalconcept uit te werken. Een kasteel roept de associatie met bescherming op, met een omgeving waarvoor je niet bang hoeft te zijn.”

Het bijzondere gevoel in het ‘KidZ Health Castle’ wordt nog versterkt door de aanwezigheid van kunst. De kunstenaars Honoré d'O, Bart Lodewijks, Maryam Najd en Pascale Tayou hebben er speelse kunst gecreëerd die volledig geïntegreerd is in het nieuwe concept. Het zijn creatieve toetsen waarvan er meerdere de fantasie en interactie met de kinderen stimuleren.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 3.800 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 31.501 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 396.234 raadplegingen (excl. spoed) en 75.646 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

UZ Brussel
Laarbeeklaan 101
1090 Jette