UZ Brussel implanteert als eerste in België nieuwste type defibrillator

Dr. Ingrid Overeinder (ritmoloog - Heart Rhythm Management Center) en dr. Ines Van Loo (hartchirurg) van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten van het UZ Brussel hebben deze week als eerste in België de nieuwste generatie defibrillator geïmplanteerd in een jonge patiënt na acute hartstilstand. Een Implanteerbare Cardioverter-Defibrillator (ICD) stopt ernstige ritmestoornissen met snelle prikkels om zo een acute hartstilstand te voorkomen. Dit is de eerste ICD die met een elektrode achter het borstbeen wordt geplaatst, in tegenstelling tot de klassieke defibrillator waarvan de elektrodedraden door een ader in het hart worden geleid. Op die manier kunnen complicaties worden vermeden. De patiënt met de nieuwe ICD stelt het intussen goed.

Een Implanteerbare Cardioverter-Defibrillator (ICD) is aanbevolen bij mensen met een verhoogde kans op ventriculaire ritmestoornissen die kunnen leiden tot een acute hartstilstand. Dit toestel, dat bestaat uit een geleidingsdraad (elektrode) en een impulsgenerator, zal elektrische impulsen naar het hart sturen in geval van levensbedreigende hartritmestoornissen. Klassiek wordt deze geleidingsdraad in de bloedbaan geplaatst.

Minder risico op complicaties

Dr. Van Loo, hartchirurg: "Door deze techniek kunnen we de plaatsing van een elektrode in het hart of de bloedvaten vermijden zonder een uitgebreide hartoperatie te moeten verrichten. Hierdoor voorkomen we veel elektrode gerelateerde complicaties en daardoor verlagen we het risico op zwaardere hartingrepen op termijn voor de patiënt. Door samen te werken als een team, kunnen we deze veiligheid van deze techniek garanderen."
Dr. Overeinder, ritmoloog: “Het vernieuwende aan dit toestel is dat de klassieke functionaliteiten van een ICD behouden blijven door het plaatsen van de elektrode achter het borstbeen, wat met eerdere toestellen niet mogelijk was. Het toestel is aangewezen bij patiënten met risico op acute hartstilstand waarbij er geen noodzaak is aan een continue pacemakerfunctie (permanente hartritmeregeling)."
Dr. Ines Van Loo en dr. Ingrid Overeinder voerden als exclusief vrouwelijk artsenteam de ingreep uit.
Dr. Ines Van Loo en dr. Ingrid Overeinder voerden als exclusief vrouwelijk artsenteam de ingreep uit.

Nieuwe oplossing voor patiënten met hartritmestoornissen

Dit nieuwe type ICD, de Medtronic Aurora EV-ICD, combineert de voordelen van traditionele ICD's, zonder elektroden in het hart of de bloedvaten te plaatsen. In plaats daarvan gebruikt het een elektrode die onder het borstbeen wordt geplaatst, via een huidsneetje kleiner dan 1 cm. Dit wordt verbonden met de impulsgenerator, een klein toestel dat aan de linkerzijde van de borstkast onder de huid wordt geplaatst. Dit systeem is uniek omdat het levensreddende defibrillatietherapie, anti-tachycardie pacing (ATP) en pause prevention pacing combineert via één enkel geïmplanteerd apparaat dat qua grootte, vorm en verwachte levensduur vergelijkbaar is met traditionele, ICD’s die via de bloedvaten gaan. Na jaren ontwikkeling en gebruik in studieverband zijn de veiligheidsnormen behaald en is dit toestel nu beschikbaar in België.


Karolien De Prez

Karolien De Prez

Woordvoerder, UZ Brussel

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2021.

Contact

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

[email protected]

www.uzbrussel.be