UZ Brussel helpt senioren gezond ouder worden

Het UZ Brussel startte eind 2023 met een nieuw type raadpleging 'Gezond Ouder Worden'. Deze raadpleging past integraal binnen de strategie van het ziekenhuis om meer te zijn dan enkel een ziekenhuis en te evolueren naar een gezondheidshuis. In antwoord op de groeiende vergrijzingsproblemen en in lijn met de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor gezond ouder worden, richt het UZ Brussel zich nu actief op gezondheidsbevordering. Het UZ Brussel streeft ernaar om niet alleen de levensduur te verlengen, maar ook de kwaliteit van leven te verbeteren door 65-plussers te ondersteunen om gezond ouder te worden en dat op een wetenschappelijk gefundeerde manier.

Prof. dr. Siddhartha Lieten, diensthoofd Geriatrie in het UZ Brussel, benadrukt het belang om in te zetten op gezond ouder worden: "In plaats van enkel oudere mensen met functieverlies na hospitalisatie op te volgen, willen we met deze nieuwe raadpleging ook senioren aantrekken die nog actief en relatief sterk zijn. Inzetten op gezondheidsbevordering bevordert de autonomie, en door tijdig te starten en holistisch te werken, kunnen we verlies aan fysiek en mentaal vermogen aanzienlijk terugdringen."

Multidisciplinaire aanpak en medische screening

De Gezond Ouder Worden- raadpleging biedt een multidisciplinaire aanpak, waarbij senioren een volledige doorlichting kunnen krijgen op basis van hun individuele behoeften en klinische bevindingen. De deelnemers gaan langs bij een psycholoog, kinesitherapeut, diëtist en geriater. De geriater bekijkt het hele plaatje én de historiek. Zo kan bijvoorbeeld een globale evaluatie gemaakt worden van de medicatie, maar ook een risico-inschatting voor botontkalking staat op de planning.

De senioren krijgen een proactieve, integrale screening die het mogelijk maakt eventuele gezondheidsproblemen vroeg te detecteren, vaak voor er effectief symptomen zijn. Daardoor kan, indien nodig, vroeg worden ingegrepen om ernstigere problemen in de toekomst te vermijden. De ouderen krijgen een rapport met bijvoorbeeld een medische doorverwijzing en makkelijk haalbare werkpunten op bijvoorbeeld het vlak van beweging en voeding.

Belang van voeding en levensstijl

Prof. dr. Elisabeth De Waele, diensthoofd Klinische Nutritie bij UZ Brussel, benadrukt het belang van voeding in het kader van gezond ouder worden. "Met het ouder worden zien we niet alleen een afname in beweging, maar ook een afname in spiermassa, terwijl de vetmassa toeneemt. Voeding speelt hierin een cruciale rol. Door het meten van het rustmetabolisme en het aanpassen van eetpatronen, op basis van het persoonlijke voedingsdagboek en levensstijl, streven we naar gezond ouder worden. Het effectieve meten van de stofwisseling laat een gepersonaliseerd advies toe, op maat van de mensen die we zien."
vlnr kinesiste Stephanie Geeurickx, (vervangend) psycholoog Melanie Lauwereys, prof. dr. Lieten, prof. dr. De Waele en diëtiste Julie Moortgat
vlnr kinesiste Stephanie Geeurickx, (vervangend) psycholoog Melanie Lauwereys, prof. dr. Lieten, prof. dr. De Waele en diëtiste Julie Moortgat

Praktisch

De raadpleging richt zich op iedereen vanaf 65 jaar die gezond ouder wil worden.

Op de planning staan onder meer:

  • Fysieke testen bij een kinesist om spierkracht, handknijpkracht, evenwicht, uithouding, … te meten
  • Een psychologisch onderzoek (geheugen, algemeen welzijn…)
  • Een analyse van de stofwisseling, en van de kwaliteit en kwantiteit van voeding (voedingsdagboek, status van mineralen en sporenelementen, verhouding voeding/ levensstijl …)
  • Een medische analyse, met onder meer een evaluatie van medicatie, een bloedafname, … en indien nodig een osteoporosescreening

De raadpleging gebeurt altijd op woensdagvoormiddag en duurt ongeveer 3 uur.

Deze raadpleging kost maximaal 160 euro. ​ Op dit moment is er geen terugbetaling door de ziekteverzekering, tenzij voor bepaalde onderdelen in specifieke gevallen.


Gezond ouder worden, de podcast

Ivo is 66 jaar, voormalig bedrijfsleider en wilde wel eens weten hoe het met zijn gezondheid gesteld was. Hij was één van de eerste senioren die langsging op de raadpleging gezond ouder worden. Meer weten over zijn ervaringen? Ontdek het in de nieuwe UZ Brussel podcast Gezond ouder worden, waarin hij spreekt met verschillende experts: prof. dr. Elisabeth De Waele, prof. dr. Siddhartha Lieten, psycholoog Bart Colson en kinesist Stephanie Geeurickx.

Ivo samen met het team Gezond Ouder Worden (prof. De Waele, zorgcoördinator Geriatrie Aline Stoffelen, psycholoog Wout Vereecken, prof. Siddhartha Lieten, hoofddiëtiste Chloë Verhelst en diëtiste Julie Moortgat)
Ivo samen met het team Gezond Ouder Worden (prof. De Waele, zorgcoördinator Geriatrie Aline Stoffelen, psycholoog Wout Vereecken, prof. Siddhartha Lieten, hoofddiëtiste Chloë Verhelst en diëtiste Julie Moortgat)

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met bijna 5.000 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor meer dan 30.000 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 445.000 raadplegingen (excl. spoed) en 75.000 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2023.

Neem contact op met

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

communicatie@uzbrussel.be

www.uzbrussel.be