Spoedgevallendienst UZ Brussel traint zorgverleners voor chemische, biologische, radiologische, nucleaire en explosieve incidenten

Het UZ Brussel organiseerde van 28 tot en met 30 april een intensieve driedaagse opleiding rond CBRNE-incidenten op de Spoedgevallendienst. CBRNE staat voor chemische, biologische, radiologische, nucleaire en explosieve incidenten. ​ Artsen en verpleegkundigen trainden samen met experts en veiligheidsdiensten in realistische scenario’s om paraat te staan bij dit type noodsituaties. Daarbij werden niet alleen procedures, maar ook innovatieve technologieën getest, zoals een augmented reality bril en een oortje voor het meten van bijvoorbeeld lichaamstemperatuur en bloeddruk.

Deze noodsituaties vragen een gespecialiseerde aanpak en een nauwe samenwerking tussen verschillende disciplines en diensten. De opleiding combineerde theorie met praktische oefeningen en simulaties, om zowel de kennis als de vaardigheden van het team te versterken om op een veilige en doeltreffende manier patiënten te kunnen opvangen en verzorgen.

Prof. dr. Ives Hubloue, diensthoofd van de Spoedgevallendienst van het UZ Brussel: “Als universitair centrum zetten wij in op het versterken van onze expertise en kwaliteit van zorg door het integreren van opleiding, onderzoek en innovatie binnen de klinische praktijk. Onze specifieke expertise stelt ons in staat om een leidende rol te spelen in de urgentie- en rampengeneeskunde.”

Theorie en praktijk in realistische setting

Het programma bood een evenwicht tussen theorie en praktijk. In het theoretische luik kwamen onder andere chemische incidenten, detectie van radiologische en nucleaire stoffen, en veiligheidsprocedures aan bod. Het praktijkgedeelte omvatte hands-on oefeningen zoals het correct aan- en uittrekken van beschermingspakken, medische handelingen in volledige beschermingsuitrusting – bijvoorbeeld een intubatie – en het decontamineren van slachtoffers.

Twee grote praktische oefeningen vormden het hoogtepunt van de opleiding: een eerste scenario rond een vermoeden van ebolabesmetting bij een gezondheidswerker uit een endemisch gebied. De tweede oefening ging over een explosie in een drugslab met drie slachtoffers die gelijktijdige decontaminatie vergden.

Hierbij werd gebruik gemaakt van het interne decontaminatiesas van het UZ Brussel. Als een van de weinig Belgische ziekenhuizen beschikt het UZ Brussel over een ruimte binnen de Spoedgevallendienst voor dit soort ‘ontsmettingen’. Deze constructie is voorzien van een speciaal ventilatie- en waterafvoersysteem dat los staat van de rest van het ziekenhuis.

Innovatieve technologieën getest

Naast de training en het inoefenen van bestaande procedures, lag de nadruk ook op het uittesten van innovatieve technologieën in een crisissituatie.

Partners van het Europese ESCORT-project, waaronder Cosinuss en Rinicom, integreerden innovatieve technologieën. De oortjes, of ‘in-ear monitoring devices’, van Cosinuss werden ingezet, die continu vitale parameters (zoals lichaamstemperatuur, bloeddruk en hartslag) meten en draadloos doorsturen naar het team buiten de decontaminatiezone. Voor het eerst werd deze technologie getest bij zorgverleners. Ook werd een videowall gebruikt als centraal coördinatiepunt voor realtime informatie over patiënten, hulpdiensten en de situatie ter plaatse.

In deze CBRNE-setting werden voor het eerst AR-brillen (augmented reality) ingezet van Realware om artsen en verpleegkundigen visueel te ondersteunen bij medische handelingen, zoals het toedienen van medicatie of het uitvoeren van spoedeisende ingrepen.

Samenwerking met experten en veiligheidsdiensten

Tijdens de opleiding werkte het spoedteam samen met diverse partners en experten. Aanwezig waren onder andere specialisten van UZA, UGent en VUB. Ook Brandweer Brussel en het Militair Hospitaal Koningin Astrid, met hun gespecialiseerde MUG-dienst voor CBRNE, namen deel. ​

"Deze opleiding versterkt niet alleen de competenties van ons spoedteam, maar ook de samenwerking met externe partners," zegt prof. dr. Ives Hubloue, diensthoofd spoedgevallen UZ Brussel. "Door samen te trainen en innovatieve technologieën te testen, vergroten we onze paraatheid om doeltreffend en veilig op te treden bij CBRNE-incidenten. Zo beschermen we onze zorgverleners, en patiënten."

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met bijna 5.000 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor meer dan 30.000 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 445.000 raadplegingen (excl. spoed) en 75.000 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2023.

Neem contact op met

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

communicatie@uzbrussel.be

www.uzbrussel.be