Reactie nav de publicatie van een getuigenis over donorsperma

Het VUB-UZ Brussel nam deze ochtend kennis van het bericht over een man die jarenlang sperma doneerde en aangaf dat hij niet wist dat dit gebruikt werd in het kader van vruchtbaarheidsbehandelingen. We betreuren het dat deze man via een databank achter het feit is gekomen dat zijn sperma is gebruikt in het kader van vruchtbaarheidsbehandeling en niet voor wetenschappelijk onderzoek, zoals hij veronderstelde.

De feiten die geciteerd worden, lijken te dateren van begin de jaren '70. In die tijd stond reproductieve geneeskunde nog in haar kinderschoenen. Noch de VUB noch het UZ Brussel hebben op dit moment weet van publicaties van prof. Schoysmans in het kader van wetenschappelijk onderzoek naar spermadonoren. En dat verklaart waarom dit moeilijk te plaatsen valt.

Zaadcellen werden destijds in principe enkel gebruikt voor vruchtbaarheidsbehandelingen. En gezien het gaat in dit geval over een donatie over een periode van 5 jaar, bestaat het vermoeden dat het gaat over donaties naar aanleiding van klinische testen voor het opsporen van antistoffen tegen zaadcellen in het bloed. Voor deze testen bleven donoren soms jarenlang sperma afstaan nadat het quotum voor het aantal kinderen dat ze mochten verwekken bereikt was.

Het VUB-UZ Brussel hanteert strikte procedures voor donoren en communiceert duidelijk de reden waarom. Voor elke donatie wordt een contract afgesloten met de spermadonor. Een specifieke geïnformeerde toestemming is nodig voor gebruik van zaadcellen in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

Het VUB-UZ Brussel beseft dat dit bericht kan leiden tot heel wat vragen. In geval van vragen over de procedure over spermadonatie kunnen mensen contact opnemen info@brusselsivf.be. In geval van specifieke vragen over afstamming kunnen mensen contact opnemen met het Vlaams afstammingscentrum.

Nathalie Vlaemynck

Nathalie Vlaemynck

Woordvoerder en algemeen perscontact, VUB

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2021.

Neem contact op met

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

communicatie@uzbrussel.be

www.uzbrussel.be