Publicatie in Nature Biotechnology: Onderhuidse stamcel-gederiveerde implanten verbeteren glucosecontrole in patiënten met type 1 diabetes

Nieuwe stap in ontwikkeling van celtherapie voor type 1 diabetes

Klinisch onderzoek met onderhuidse stamcel-gederiveerde implanten toont voor het eerst aan dat hierin gevormde insuline-producerende betacellen zorgen voor een stabilisatie van de bloedsuikerspiegel bij patiënten met type 1 diabetes. Nature Biotechnology publiceerde vandaag de resultaten van deze multicenter studie met het Diabetes Research Center van Vrije Universiteit Brussel en UZ Brussel als contact. Bij drie van de tien patiënten zorgden de implanten voor een insulineproductie tot het einde van de studie, twaalf maanden later. De aanmaak van insuline was voldoende om grote schommelingen in hun bloedsuikerspiegel te vermijden. Deze resultaten zijn een nieuwe stap in de ontwikkeling van een genezing voor type 1 diabetes door implanten met stamcel-gederiveerde betacellen.

Bart Keymeulen, VUB-professor en diensthoofd Diabeteskliniek UZ Brussel: “In onze studie werd een groter aantal stamcel-gederiveerde cellen getransplanteerd dan in vorige studies en werd gebruik gemaakt van een gewijzigde omkapseling. De implanten werden onderhuids geplaatst en dus niet in de lever zoals bij transplantatie van betacellen geïsoleerd uit een donorpancreas. Dit heeft bij 3 van de 10 patiënten in deze studie geleid tot een voldoende grote insulineproductie om grote glucoseschommelingen te vermijden. Bij 7 patiënten noteerden we geen klinische verbetering. De analyse van implanten wees aan hoe de uitkomst zou kunnen worden verbeterd met effect in meer patiënten.”

Deze studie onderzocht het klinisch effect van ​ PEC-Direct™ (Viacyte®) bij type 1 diabetes patiënten die sterk labiele bloedsuikerwaarden vertonen en daardoor het risico dragen voor ernstige gevolgen van onvoldoende glucosecontrole. Er werd nagegaan of de implanten voldoende insuline produceerden om deze bloedsuikerschommelingen te reduceren. Om afstoting van de cellen te vermijden werd een immuun-suppressieve medicatie toegediend.

PEC-DirectTM product (Viacyte®) dat bestaat uit een membraankapsel ​ rond stamcel-gederiveerde cellen die tot insuline-producerende cellen kunnen differentiëren.
PEC-DirectTM product (Viacyte®) dat bestaat uit een membraankapsel ​ rond stamcel-gederiveerde cellen die tot insuline-producerende cellen kunnen differentiëren.

Betacel transplantatie biedt perspectief op genezing van type 1 diabetes

Type 1 diabetes kan op elke leeftijd ontstaan. Het is de meest voorkomende vorm van diabetes bij diagnose onder de 40 jaar. De aandoening veroorzaakt een massaal verlies van betacellen in de pancreas, waardoor geen insuline meer kan worden geproduceerd. De behandeling bestaat uit het toedienen van insuline, maar dit sluit het risico op ernstige complicaties niet uit.

Betacel transplantatie wordt aanzien als een therapie die type 1 diabetes kan genezen. Deze mogelijkheid werd eerder aangetoond door studies waarin betacellen van een donorpancreas werden getransplanteerd in de lever van patiënten. Er is echter een tekort aan donororganen, waardoor deze optie zeer beperkt is in toepassing. Implanten gederiveerd van menselijke stamcellen kunnen een oplossing bieden voor dit tekort, want ze worden op grote schaal in het laboratorium geproduceerd.

Prof. Daniël Pipeleers, Coördinator EC-H2020 Beta Cel Therapy programma: “Deze publicatie in Nature Biotechnology is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van een stamceltherapie voor patiënten met type 1 diabetes. Het onderbouwt de strategie om een stamcel gederiveerde implant te ontwikkelen tot therapeutisch micro-orgaan in een goed bereikbare en gecontroleerde plaats. Het vermijden van afweer onderdrukkende medicatie is hierbij een bijkomende doelstelling.”

De deelname aan deze klinische trial en geassocieerde preklinische studies gebeurden binnen de lange termijn doelstelling van het VUB-UZ Brussel Diabetes Research Center om type 1 diabetes te genezen door cel therapie. Dit werk werd financieel ondersteund door European Commission-Horizon 2020 (project 681070) en door Juvenile Diabetes Research Foundation (2-SRA-2019-708-S-B). Twee DRC-co-auteurs hebben een mandaat van Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (KDG en DJTT ).


Manuscript “Encapsulated stem cell­–derived beta-cells exert glucose control in patients with type 1 diabetes”

Bart Keymeulen 1 ✉ , Kaat De Groot 1, Daniel Jacobs-Tulleneers-Thevissen 1, David M. Thompson 2, Melena D. Bellin 3, Evert J Kroon 4, Mark Daniels 4, Richard Wang 4, Manasi Jaiman 4, Timothy J Kieffer 4,5, Howard L. Foyt 4, Daniel Pipeleers 1

1 Diabetes Research Center, Vrije Universiteit Brussel and Universitair Ziekenhuis Brussel,

1090 Brussels, Belgium, 2 Division of Endocrinology, Department of Medicine, University of British Columbia, Vancouver, BC V6T 1Z3, Canada, 3 Department of Pediatrics and Department of Surgery, Medical Center, Minneapolis, MN 55455, USA, 4 ViaCyte Inc,

San Diego, CA 92121, USA, 5 Department of Cellular and Physiological Sciences and Department of Surgery, University of British Columbia, Life Sciences Institute, Vancouver, BC V6T 1Z3, Canada

Manuscript tracking number NBT-RA57423G at Nature Biotechnology

Nature press office : press@nature.com


 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2021.

Neem contact op met

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

communicatie@uzbrussel.be

www.uzbrussel.be