Persuitnodiging: 9e editie symposium Medische Wereld in samenwerking met VUB en UZ Brussel 

Zaterdag 20 april 2024 – Start om 9u30 - Faculteit Geneeskunde en Farmacie VUB , Laarbeeklaan 103, 1090 Jette 

Op zaterdag 20 april 2024 vindt de negende editie van ‘Medische Wereld’ plaats, een medisch congres in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het UZ Brussel. ​ Deelnemers wonen debatten bij over ethische, maatschappelijke, medische en economische thema’s die vandaag spelen binnen de Belgische gezondheidszorg. Via dit initiatief willen de organisatoren kennis en inzichten uit meer dan 50 jaar academisch onderzoek en klinische praktijk delen, met als doel om oplossingen te vinden voor hedendaagse uitdagingen en zo de werking van de zorgsector toekomstbestendig te maken. 

In de voor- en namiddag krijgen deelnemers de keuze uit verschillende parallelle sessies. Vooraanstaande politici, bekende koppen en baanbrekende onderzoekers en artsen nemen het woord. Een greep uit het programma: 

  • Politiek kopstukkendebat over 3 hete hangijzers in de gezondheidszorg: betaalbare zorg, activatie van langdurig zieken en de nood aan een zevende staatshervorming met onder andere Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit), Minister Petra De Sutter (Groen), Maggie De Block (Open VLD), Frieda Gijbels (NVA), Liesbet Sommen (CD&V), Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) en dr. Sofie Merckx (PVDA) ​ ​ 
  • Boekvoorstelling en signeersessie van Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit): "Tien franke vragen aan Frank" 
  • Education Palliative Care met onder meer prof. dr. Wim Distelmans over levensbeëindiging voor kinderen tot 12 maanden Distelmans: Levenseinde voor kinderen tot 12 maanden. 
  • Het nieuw ziekenhuisnetwerk CUROZ brengt hun kennis samen wat betreft innovaties voor hartaandoeningen. CUROZ is het ziekenhuisnetwerk van het UZ Brussel als universitair centrum samen met ASZ Aalst, OLV Aalst en Sint Maria Halle. Hand in hand voor het Hart. 
  • Artificiële intelligiënte zal op termijn het werk over nemen van de radiologen en pathologen. Proefproject is bezig in ZAS Antwerpen (Dr. Deman)
  • Wereldpionier prof. emeritus André Van Steirteghem brengt zijn nieuw boek uit: Eicel zoekt zaadcel voor vaste relatie. Dankzij hem en zijn team met de ontdekking van de ICSI-techniek in 1992 zijn er miljoenen kinderen over heel de wereld geboren en vele onvruchtbare ouders gelukkig gemaakt.
  • Robotchirurgie met onder meer plastisch chirurg prof. dr. Alexandru Nistor 
  • Na afloop van de sessies volgt de uitreiking van de “Beurs Medische Wereld 2024” . 

Klik hier voor het volledige programma. ​ 

Komt u graag langs? 

Het Symposium Medische Wereld vindt plaats op de campus van de Vrije Universiteit Brussel in Jette op de Brussels Health Campus, Laarbeeklaan 103 in het auditorium Brouwer. Komt u graag langs als journalist? Gelieve uw komst te bevestigen vóór 20 april 2023 via karolien.deprez@uzbrussel.be

Meer info en contact 

Nathalie Vlaemynck

Nathalie Vlaemynck

Woordvoerder en algemeen perscontact, VUB

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2021.

Neem contact op met

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

communicatie@uzbrussel.be

www.uzbrussel.be