Nieuwe stappen in de opvolging en behandeling van hartspierziektes, de voordelen van thuisdialyse en de toekomst van oogheelkunde

Must-reads in de nieuwe mUZt, het huisartsenmagazine van UZ Brussel

Het medisch tijdschrift mUZt valt deze week bij de abonnees in de bus. Graag lichten we er voor u een aantal boeiende redactionele thema’s uit:

Op zoek naar de naald in de hooiberg van hartspierziektes

Voor één hartafwijking zijn soms honderden oorzaken mogelijk. Ziedaar de complexiteit waar prof. dr. Steven Droogmans en zijn collega’s op de dienst Cardiologie dagelijks mee te maken krijgen. In de recent opgerichte Cardiomyopathiekliniek onderzoeken en behandelen ze die aandoeningen van de hartspier die geen duidelijke oorzaak hebben.

Lees het interview met prof. Droogmans hier.

Thuisdialyse verhoogt overlevingskans

Nierziekte is wereldwijd één van de meest onderschatte gezondheidsproblemen. Ongeveer 1 op 10 mensen lijdt aan een milde of ernstige nieraandoening. Slechts een kleine minderheid ontwikkelt nierfalen. Patiënten met nierfalen zijn aangewezen op een niervervangende behandeling. Hoewel transplantatie de best mogelijke uitkomsten biedt, hebben vele patiënten dialyse nodig in afwachting van een nieuwe nier of omdat transplantatie niet meer haalbaar is. Sinds enkele jaren zet het UZ Brussel volop in om die dialyses ook thuis aan te bieden. Een keuze met medische, praktische en maatschappelijke voordelen.

Alle info op een rijtje in dit artikel.

Heldere kijk op oogheelkunde van de toekomst

Sinds midden vorig jaar staat prof. dr. Sorcha Ní Dhubhghaill aan het hoofd van de dienst Oogheelkunde. Samen met haar collega’s focust ze op vijf speerpunten die van haar dienst een Europese referentie moeten maken in de behandeling van oogaandoeningen, onder andere door screening met AI en het gelijktijdig opereren van twee ogen.

Ontdek alle info hier.

 

Lees de volledige mUZt hier.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2021.

Neem contact op met

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

communicatie@uzbrussel.be

www.uzbrussel.be