Nieuwe generatie CT-scanner op UZ Brussel Spoedradiologie zorgt voor betere en veiligere detectie medische urgenties

Scherpere beeldvorming aan een lagere stralingsdosis op maat van de patiënt

In het UZ Brussel maken radiologen voor patiënten die op de Spoedgevallendienst en de dienst Intensieve Zorgen een 3D diagnostisch onderzoek ondergaan sinds kort gebruik van een nieuwe generatie CT-scanner. Hiervan zijn er wereldwijd nog maar drie in gebruik. Het UZ Brussel werkt daarvoor als eerste universitair ziekenhuis in Europa nauw samen met General Electric die dit nieuwe CT-toestel (Revolution APEX) heeft ontwikkeld. De integratie van spitstechnologie laat toe om in dringende medische situaties te zorgen voor betere en veilige medische beeldvorming als basis voor een correcte diagnose en behandeling. Daarnaast is dit toestel ook afgestemd om de beeldvorming nog beter in te stellen op maat van de leeftijd en gestalte van de patiënt en de delen van het lichaam die moeten worden onderzocht. De voordelen van dit toestel worden begin december tijdens het radiologisch wereldcongres RSNA in Chicago voorgesteld.

Betere beeldkwaliteit aan een lagere stralingsdosis

Prof. Ives Hubloue, diensthoofd van de Spoedgevallendienst in het UZ Brussel over het belang van zo’n toestel om medische urgenties te detecteren: “Op onze Spoedgevallendienst zien we een heel divers publiek aan patiënten: klein en groot, jong en oud, dun en dik met diverse noden op het vlak van medische beeldvorming. Een CT-scanner die daarop kan worden afgesteld is een belangrijke meerwaarde, zodat we de stralingsdosis en -duur optimaal op maat van de patiënt kunnen instellen.”

“De nieuw ontwikkelde röntgenbuis levert ook een betere beeldkwaliteit op. Deze laat ons toe om beelden te maken aan een nog lagere stralingsdosis. We kunnen ook het injectievolume van jodiumhoudende contrastmiddelen drastisch verminderen. Dit is een belangrijke stap vooruit inzake veiligheid van de patiënt,” vult radioloog dr. Koenraad Nieboer aan. “Dit wordt ondermeer mogelijk gemaakt dankzij de integratie van de TrueFidelity reconstructietechniek, die recent de CE en FDA goedkeuring kreeg. Deze nieuwe deep-learning reconstructietechniek haalt ruis weg uit de beelden en voert deze opdracht beter uit dan voorgaande technieken. Het eindresultaat levert meer accurate beelden. Dit laat de radioloog toe om met nog grotere zekerheid diagnoses te stellen.”

“Bovendien kunnen we aan sommige patiënten door hun toestand niet vragen om hun armen te verleggen onder de CT-scanner. Met dit nieuwe toestel hoeft dit ook niet, omdat de nieuw ontwikkelde röntgenbuis in combinatie met de deep-learning reconstructies zo krachtig is dat de radiologen beter door het lichaam kunnen kijken en dus zonder verlies aan beeldkwaliteit door de armen heen kunnen scannen, zonder verhoging van de stralingsdosis.”

Meer gepersonaliseerde beeldvorming

“De voorbije jaren werden veel inspanningen geleverd om per onderzoek de stralingsdosis te beperken. Wij werken dan ook al langer met een ultra low dose CT-scanner om die dosis ioniserende straling zo laag mogelijk te houden. Vooral voor gevoelige patiënten, zoals kinderen, adolescenten, jongvolwassenen die herhaaldelijk een controle CT-onderzoek nodig hebben en zwangere vrouwen, die veel gevoeliger zijn voor afwijkingen ten gevolge van ioniserende straling, is dit van groot belang. Dankzij deze nieuwe CT-scanner kunnen we nu nog zuiniger omgaan met die stralingsdosis,” aldus prof. Johan de Mey, diensthoofd Medische Beeldvorming.

Net zoals er op het vlak van behandelingen een evolutie is naar een meer gepersonaliseerde aanpak, wordt die trend nu dus ook doorgetrokken naar de medische beeldvorming, zodat de stralingsdosis en -duur, alsook de hoeveelheid jodiumhoudend contrastmiddel nog beter op maat van de patiënt en van de pathologie kunnen worden geoptimaliseerd.

Wereldwijd referentiecentrum voor spoedradiologie

“De ontwikkeling van deze nieuwe generatie CT-scanner is het resultaat van ruim 10 jaar zeer nauwe samenwerking van de producent GE Healthcare met de academische wereld, waaronder de onderzoekers van onze dienst Medische Beeldvorming. Als universitair ziekenhuis zit het in onze genen om te blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de voordelen van de technologische vooruitgang te vertalen naar voordelen voor de patiënt. Dit is ook nodig om tegemoet te komen aan de steeds meer complexe onderzoeken die moeten worden uitgevoerd op het vlak van medische beeldvorming. We zijn dan ook blij dat we dit toestel als eerste universitair ziekenhuis in Europa in gebruik hebben mogen nemen. Daarmee versterken we onze positie wereldwijd als referentiecentrum op het vlak van spoedradiologie,” besluit dr. Koenraad Nieboer.

De dienst Medische Beeldvorming telt jaarlijks 200.000 patiëntencontacten.

Gina Volkaert

Woordvoerder, UZ Brussel

Edgard Eeckman

Woordvoerder, UZ Brussel

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2021.

Contact

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

[email protected]

www.uzbrussel.be