Nieuw UZ Brussel kwaliteitskader: meer focus op tastbare resultaten voor patiënt en medewerker

Een ambitieus kwaliteitsbeleid met meer focus op een daadwerkelijke verbetering van het resultaat van de zorg en van patiëntenervaringen, dat is het uitgangspunt van het vernieuwde kwaliteitskader dat het UZ Brussel de afgelopen maanden met betrokkenheid van artsen, verpleegkundigen en experten uit ondersteunende diensten heeft uitgewerkt. De vernieuwing komt er na de beslissing van einde 2020 om niet verder te gaan met de JCI-accreditering. Dit internationale accrediteringsprogramma resulteerde in een aantal belangrijke procesverbeteringen, maar de administratieve druk stond niet steeds in verhouding tot het aantoonbare resultaat in de zorg. 

Het UZ Brussel behaalde in 2017 voor de eerste keer het prestigieuze JCI kwaliteitslabel en besliste in november 2020 om niet verder te gaan met de JCI-accreditering. 

CEO prof. dr. Marc Noppen: “We hebben de afgelopen twee jaar kunnen vaststellen dat meer en meer ziekenhuizen afstappen van de normenkaders van grote internationale accreditatie-instellingen zoals JCI en NIAZ. Het is belangrijk ons te realiseren waar het eigenlijk om draait: om vertrouwen. Wie ziek is en daardoor kwetsbaar, moet vertrouwen kunnen hebben in de zorgkwaliteit en de patiëntveiligheid. Wanneer een accreditatie dermate focust op processen en procedures dat er nog onvoldoende ruimte is voor de mens – zowel de patiënt als de medewerker – schiet ze haar doel voorbij en moet ze worden herzien.” 

Meer tastbare resultaten voor de zorg en patiëntenervaring 

De voorbije maanden werd een nieuw kwaliteitskader uitgewerkt met vertegenwoordiging van artsen en verpleegkundigen in verschillende werkgroepen en in overleg met experten uit ondersteunende diensten. Het nieuwe kader laat diensten toe om meer eigen accenten te leggen, met meer tastbare resultaten voor patiënten én medewerkers. 

Tom Coolen, directeur Kwaliteit: “Kwaliteit en patiëntveiligheid zit vervat in vele grote en kleine aspecten van onze dagelijkse werking. Niet de hoeveelheid normen die je vooropstelt is van belang, maar het daadwerkelijke resultaat en de meerwaarde voor onze patiënten en medewerkers. Diverse zorgprogramma’s en diensten zijn bovendien geaccrediteerd op hun specifieke domein na een externe audit. Daarom geven we naast de ziekenhuisbrede kwaliteitsnormen rond bijv. veilige chirurgie, valpreventie en patiëntenidentificatie, veel ruimte aan de diensten en hun medewerkers om te bepalen op welke aspecten zij willen focussen. We bouwen daarbij verder op de verworvenheden van de JCI-accreditatie uit 2017: van de oorspronkelijke 308 normen zijn er nu 172 geselecteerd en waar nodig aangepast volgens de eigenheid van onze zorgomgeving.” 

Interne en externe toetsing van kwaliteit 

Het UZ Brussel kijkt uit naar de ontwikkeling van een nieuw Vlaams beleidskader voor kwaliteit. In afwachting van die nieuwe externe toetsing voor de sector, zet het ziekenhuis verder in op interne kwaliteitsrondes. Het bekijkt ook mogelijkheden binnen o.a. het eigen CUROZ-netwerk voor vormen van externe toetsing tussen ziekenhuizen. Diensten en zorgprogramma’s met specifieke accreditaties op hun domein (vb. OECI en ESMO voor het Oncologisch Centrum, JACIE voor stamceltransplantatie, AAHRPP voor klinisch onderzoek, BELAC voor labo’s, …) doorlopen externe audits binnen die specifieke kwaliteitsprogramma’s. 

 

 

Karolien De Prez

Karolien De Prez

Woordvoerder, UZ Brussel

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2021.

Contact

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

[email protected]

www.uzbrussel.be