Kunstenaar Jan Van Imschoot exposeert met 8 werken in de hoofdingang van het UZ Brussel en een zeefdruk van Kasper Bosmans voor elke UZ Brussel-medewerker
Tot en met 15 februari 2021 loopt in de hoofdingang van het UZ Brussel een tijdelijke tentoonstelling van 8 werken van Jan Van Imschoot, die door hun schikking en combinatie de bezoekers willen aanzetten tot het creëren van een eigen verhaal. 5 werken beelden het versieren van het menselijk lichaam uit, 3 andere werken komen uit de reeks "Blumen fûr Angela". Jan Van Imschoot treedt met deze tentoonstelling in de voetsporen van Honoré d'O en Grace Ellen Barkey, die eerder in de inkomhal zorgden voor een streepje kunst voor de bezoekers, patiënten en medewerkers van het UZ Brussel. Het UZ Brussel bouwt met deze expo voort op een jarenlange traditie van aanwezigheid van kunst in het ziekenhuis. De zeefdruk van de Belgische kunstenaar Kasper Bosmans die elke UZ Brussel-medewerker vanaf vandaag (de eerste dag van de vaccinaties van eigen medewerkers) krijgt, past ook in dat kader.
8 werken van Jan Van Imschoot tentoongesteld in het UZ Brussel
Het kunstwerk bestaat uit een tijdelijk veelluik, bewust zonder naam, met een achttal doeken, die samen een geheel vormen waarbij de bezoeker zelf een verhaal kan vormen. Vijf uit een reeks die verband houden met het menselijk lichaam en het versieren van het lichaam. Daarnaast hangen doeken uit de reeks "Blumen fûr Angela", geschilderd naar aanleiding van de uitspraak van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel: "Wir schaffen dass".
Luk Lambrecht, kunstcommissie van het UZ Brussel: “Jan Van Imschoot wordt in één adem vernoemd met andere schilders zoals Luc Tuymans en Michael Borremans. Hij serveert ‘beelden’ die zich aan de roes van vandaag en aan het instant verteren van kunst onttrekken. Jan Van Imschoot bewijst de kracht van het schilderen en dat doet hij met bravoure. Niet voor niets is hij gefascineerd door onder andere de schilderkunst van de nukkige Tintoretto en gaat zijn aandacht ook uit naar de Belgische kunst van weleer met Antoine Wiertz op kop.”
Jan Van Imschoot werd in 1963 geboren in Gent en woont en werkt sinds 2013 in Frankrijk. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door kritische en dramatische thema's. Van Imschoot plaatst zijn figuren, decors en verhaallijnen in de marge van de geschiedenis door middel van samengestelde perspectieven, felle tinten, bewegende lichamen en een penseelvoering die hij zelf omschrijft als ‘anarcho-barok’. Vrijheid, censuur en het geweld van politieke en ideologische systemen zijn terugkerende motieven in zijn werk. Jan Van Imschoot studeerde aan het KASK in Gent en had tentoonstellingen in Galerie Baronian Francey (Brussel), de Museum of Fine Arts (Tallinn, Estland), SMAK (Gent), de Bonakdar Jancou Gallery (New York) en de Galerie Gebauer (Berlijn). Van Imschoot nam ook deel aan groepstentoonstellingen zoals 'Sint Jan' (Gent), 'SÄGERAUH' (Oslo), 'The state of things' (Peking), 'Ad Absurdum' (Herford) en 'Stranger than paradise' (Genève).
In het kader van de coronacrisis: een unieke zeefdruk van Kasper Bosmans voor elke UZ Brussel-medewerker
De kunstinitiatieven van het UZ Brussel blijven niet beperkt tot deze expo. Vandaag ontvangen de eerste medewerkers van het UZ Brussel die worden gevaccineerd een unieke zeefdruk van de 31-jarige Belgische kunstenaar Kasper Bosmans. Hij ontwierp voor het UZ Brussel een eigen vlag (die later nog wordt onthuld) als een publiek teken van dankbaarheid en biedt van de creatie op de vlag aan elke ziekenhuismedewerker een gehandtekende én genummerde zeefdruk aan. De zeefdruk is één van de initiatieven waarmee het UZ Brussel alle medewerkers in de bloemen wil zetten voor de geleverde inspanningen tijdens de covid-crisis. Kasper Bosmans wordt internationaal erkend met heel divers werk. Hij uit zich via schilderkunst, textiel en installaties. Vaak baseert hij zich op verhalen, kennis en anekdotes uit de sfeer van geschiedenis en volkskunst.
De creatie van Kasper Bosmans is een opvallend beeld. De achtergrond van het beeld doet denken aan een (warm) deken. Daarop prijkt een motief van twee intiem in elkaar verstrengelde vogels in de vorm van een liggende “8”. Daarmee symboliseren ze oneindigheid en/of tijdloosheid. Naast de gerafelde zoom op het ontwerp - net zoals bij een 'getande' postzegel – manifesteert zich een zwart-wit balkje dat archeologen gebruiken om de schaal weer te geven van een gevonden object.
Kunst als bijdrage tot een aangename zorgomgeving
Er bevinden zich in en rond het ziekenhuis intussen 25 kunstwerken van 18 verschillende kunstenaars. Die bieden voor de ene persoon rust of troost, voor een andere afleiding of verwondering. Wat de kunstwerken oproepen is heel persoonlijk en de realisaties zijn ook heel divers. Zo zijn er in het KidZ Health Castle (het kinderziekenhuis van het UZ Brussel) speelse kunstwerken die meer zijn afgestemd op kinderen zodat ze zich in de wachtzalen gewoon kind kunnen voelen in plaats van patiënt.