Kunst in het UZ Brussel: Nieuw kunstwerk van Koen van den Broek in de inkomhal

Kunst in het UZ Brussel: Nieuw kunstwerk van Koen van den Broek in de inkomhal

De hele zomer lang, tot 30 september, siert het kunstwerk ‘Red cloud’ van de Belgische schilder Koen van den Broek de kunstmuur in de inkomhal van het UZ Brussel. Dit schilderij is een eigen interpretatie van het bekende werk ‘Rode Wolk’ van Piet Mondriaan en roept een sfeer van stilstand op door het samenkomen van verschillende lagen kleur in een abstract landschap. Het UZ Brussel bouwt hiermee voort op een jarenlange traditie van aanwezigheid van kunst in het ziekenhuis.

Het kunstwerk van Koen van den Broek is geïnspireerd op het bekende werk ‘Rode Wolk’ (1907) van Piet Mondriaan, een van de grondleggers van de abstracte kunst. Piet Mondriaan schilderde een dieprode wolk bovenop een helderblauwe achtergrond en brak hiermee met zijn eerdere traditie van de avond- en nachtlandschappen. Met zijn interpretatie van dit schilderij, ‘Red Cloud’ wil Koen van den Broek een sfeer van stilstand oproepen, een moment van reflectie. Dit grote doek (200 x 300 cm) laat verschillende lagen kleur samenkomen tot een abstract landschap dat kan worden geïnterpreteerd als idyllisch, (be)dreigend, irrealistisch of symbolistisch.

Koen van den Broek is architect van opleiding. Zijn werk is geworteld in de Europese schildertraditie, maar ook sterk beïnvloed door de Amerikaanse conceptuele en abstracte kunst. De kunstwerken van Koen van den Broek zijn gebaseerd op persoonlijke foto's van reizen, schaduwen van de opgemerkte realiteit en het actief in dialoog gaan met de geschiedenis van de kunst, de cinema en de drukte van het leven onderweg. Architectuur, bruggen, wegen, stedelijke landschappen en trottoirs vormen het uitgangspunt. Met heldere kleuren probeert hij een artistieke brug te bouwen tussen wat we zien en wat we denken te zien.

Kunst als bijdrage tot een aangename zorgomgeving

Er bevinden zich in en rond het UZ Brussel intussen 25 kunstwerken van 18 verschillende kunstenaars, waaronder een aantal speelse kunstwerken in het KidZ Health Castle (het kinderziekenhuis van het UZ Brussel) op maat van de jongste patiënten. De kunstwerken bieden voor elk wat wils, voor de ene persoon rust of troost, voor een andere afleiding of verwondering.

UZ Brussel curator Luk Lambrecht ontvangt de Ultima Beeldende Kunst 2020

De kunstcommissie van het UZ Brussel wordt voorgezeten door gewezen Algemeen Beheerder van het UZ Brussel Jan Beeckmans en Luk Lambrecht maakt er als curator beeldende kunst van het UZ sinds lang deel van uit. Luk werd recent bekroond met de Ultima Beeldende Kunst voor zijn doorslaggevende rol in de kunstensector.

Het is de eerste keer dat deze belangrijke Vlaamse cultuurprijs wordt uitgereikt aan een curator in plaats van aan een kunstenaar. De jury looft Luk Lambrecht omwille van de uitzonderlijke positie die hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd in het veld van de beeldende kunst, voor zijn internationale netwerk en voor de manier waarop hij telkens weer de kunstenaar centraal zet. Luk Lambrecht wordt beschouwd als voorbeeld voor de jongere generatie die zich wil inzetten voor de sector van de beeldende kunst.

Jan Beeckmans: “De expertise van curator Luk Lambrecht is in het UZ Brussel voelbaar aan de hoogstaande kunst die er op een doordachte manier geïntegreerd wordt. Hij stimuleert het ziekenhuis om creatieve ruimte te geven aan jonge kunstenaars én gevestigde namen, en om begane paden te verlaten. Passie en visie gaan bij Luk hand in hand en samen staan ze garant voor kwalitatieve kunstintegratie.”
Luk Lambrecht: “De integratie van kunst in het ziekenhuis brengt schoonheid en rust, en momenten waarop een mens in vrijheid kan stilstaan bij beelden - en dat kunnen schilderijen, foto’s, videofilms of beeldhouwwerken zijn - die troost, inspiratie of tot nadenken kunnen oproepen. Met warme motivatie werk ik al 10 jaar samen met gepassioneerde medewerkers van het UZ Brussel. Mijn bijdrage ligt in het kiezen en begeleiden van kunstenaars wiens werk in de context van een ziekenhuis een zorg-mentale meerwaarde kan bijbrengen - op het kruispunt van de kleine en grote emoties die een ziekenhuis kenmerken in de meest extreme omstandigheden van pril leven, herstel, geluk, verdriet en afscheid.”

Luk Lambrecht was van 1999 tot 2020 aan de slag als curator voor het Cultuurcentrum Strombeek. Sinds begin 2021 is Lambrecht coördinator Vrije Kunsten van de afdeling Beeldende Kunsten aan de PXL-MAD School of Arts en werkt hij als freelance curator. Luk Lambrecht is curator van talrijke tentoonstellingen en hij is een regelmatige publicist over hedendaagse kunst in talrijke tijdschriften en publicaties.  

 

 

 

 

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 3.800 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2020: www.dekrachtvanlicht.be

UZ Brussel
Laarbeeklaan 101
1090 Jette