Koningin Mathilde in het UZ Brussel om meer te weten over o.m. patiëntjes met eetstoornissen

Koningin Mathilde in het UZ Brussel om meer te weten over o.m. patiëntjes met eetstoornissen

Ze ging onder meer in gesprek met jonge patiënten met eetstoornissen en de kinderen van de afdeling kinderpsychiatrie over de gevolgen van de COVID-19-maatregelen voor deze patiëntjes. Ze praatte met kinderen en jongeren die op dit moment in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Koningin Mathilde bracht een bezoek aan de afdelingen kinderpsychiatrie (PAika) in het KidZ Health Castle, het kinderziekenhuis van het UZ Brussel. PAika is een psychiatrische afdeling die ambulante en residentiële hulp biedt aan infants, kinderen en jongeren met een psychiatrische problematiek. Ze had ook een gesprek met kinderen in de Appeltuin van het kinderziekenhuis, een leer- en ontspanningsruimte waar gehospitaliseerde kinderen worden opgevangen door leerkrachten en opvoeders. Ook bezocht ze Villa Samson, waar patiënten de kans krijgen om tijdens een langere ziekenhuisopname contact te hebben met hun huisdier.

Het UZ Brussel luidde onlangs de alarmklok: het stelde een enorme toename vast van het aantal kinderen en jongeren dat door de coronamaatregelen met eetstoornissen kampt. Het ziekenhuis verdrievoudigde daarom tijdelijk het aantal behandelbedden voor jonge patiënten met eetstoornissen in het KidZ Health Castle. De Koningin bleek oprecht geïnteresseerd in de toelichting en bekommernissen van de pediaters, kinderpsychiaters en experten van de Eetkliniek van het UZ Brussel over de impact van de coronacrisis op het mentaal welzijn van kinderen en jongeren en meer specifiek de stijging van eetstoornissen. Ook het chronisch & nijpend tekort aan financiële middelen voor de psychiatrie in het algemeen kwam aan bod.

 

 

 

 

 

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 3.800 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

UZ Brussel
Laarbeeklaan 101
1090 Jette