Het UZ Brussel introduceert in primeur hoogtechnologische chirurgische loep tijdens plastisch chirurgische ingrepen

Het UZ Brussel zet als eerste ziekenhuis in België een nieuwe digitale chirurgische 'hoofdmicroscoop' in tijdens plastisch chirurgische operaties: de Digital Head Mounted Microscope (DHM) van i-MedTech. Plastisch chirurg prof. dr. Rutger Schols, actief binnen de dienst Plastische Heelkunde van prof. dr. Moustapha Hamdi, voerde met behulp van deze DHM-microscoop enkele handoperaties uit. Tijdens deze ingrepen is het van groot belang om minieme zenuwen en bloedvaten te zien en te sparen. Deze geavanceerde hoofdmicroscoop biedt 3D hoge-resolutie beeldkwaliteit, is uitgerust met een krachtige LED-lamp en maakt het mogelijk om bijvoorbeeld CT-scans op het scherm weer te geven en 3D-opnames te maken van het volledige beeld dat de chirurg door de DHM ziet. Op die manier kunnen ook andere collega’s in de operatiezaal eenvoudig meevolgen of kan de operatie ook elders gestreamd worden, bijvoorbeeld in het kader van opleiding.

Traditionele hulpmiddelen die door chirurgen worden gebruikt, zoals loepbrillen, hebben beperkingen op het gebied van nauwkeurigheid, kwaliteit, registratie en ergonomie. Chirurgen bouwen via deze toepassingen een ruimtelijk beeld op van hun patiënt door een combinatie van hoofd- en oogbewegingen. Bij twijfel over diepte-inschatting geeft een kleine hoofdbeweging via de ogen direct uitsluitsel. Het is moeilijk om dezelfde bewegingen uit te voeren met een vast opgestelde operatiemicroscoop, omdat de stand van zo’n extern apparaat niet wordt 'gevoeld' door het lichaam van de chirurg.

Prof. dr. Rutger Schols
Prof. dr. Rutger Schols

De digitale chirurgische hoofdloep beschikt over 2 ingebouwde 4K-camera’s voor een zeer gedetailleerd beeld

De ‘bril’ is verbonden met een draagbare minicomputer, ontwikkeld in samenwerking met chirurgen van het UMC Maastricht. De arts krijgt op het scherm in de 'bril' een direct beeld van wat hij of zij doet en kan tegelijk eerder gemaakte scans en foto's in 3D zichtbaar maken met een voetconsole. Ook ergonomisch is dit een enorme verbetering. De loep is zo ontworpen dat de chirurg het hoofd recht kan houden, wat veel minder belastend is. Zo kan de chirurg potentiële rug- en nekklachten beter voorkomen.

Prof. dr. Rutger Schols, plastisch chirurg in het UZ Brussel en UMC Maastricht: “Voor een chirurg is het belangrijk om tijdens de operatie de patiënt-specifieke anatomie gedetailleerd te kunnen bekijken. Met deze nieuwe ‘bril’ is dat uitstekend mogelijk. De ‘bril’ biedt daarnaast ook de mogelijkheid voor anderen om op een scherm alles mee te volgen, zowel in de operatiezaal als op afstand. Dit maakt het ook veel makkelijker om tijdens een ingreep te overleggen omdat iedereen hetzelfde ziet. Dit opent ook heel wat perspectieven voor de opleiding van studenten en toekomstige chirurgen.”

De innovatieve loep wordt voorlopig in UZ Brussel vooral ingezet bij plastische ingrepen van handen of bij schisis (aangeboren spleet van lip, kaak en/of gehemelte). Maar hij kan bijvoorbeeld ook worden ingezet bij andere heelkundige vakgebieden als cardio- en vaatheelkunde, keel-neus-oorheelkunde, mond-kaak- aangezichtschirurgie, neurochirurgie en urologie.

Het UZ Brussel wil met deze nieuwe loep kwaliteit en veiligheid van chirurgische ingrepen verbeteren en tegelijkertijd het comfort en de ergonomie voor chirurgen vergroten.


 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2021.

Neem contact op met

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

communicatie@uzbrussel.be

www.uzbrussel.be