Het UZ Brussel blikt terug op een pittig 2022

Na twee zware COVID-jaren, was ook 2022 een pittig jaar voor het UZ Brussel. Een jaar met heel wat economische en geopolitieke uitdagingen en moeilijkheden. Maar ook een jaar met opnieuw heel wat hartverwarmende acties en tal van initiatieven op het vlak van innovatie, zorgkwaliteit, patiëntenbeleving, dienstverlening en duurzaamheid.

De impact van de COVID-pandemie bleef voelbaar

In de eerste jaarhelft leidden opeenvolgende golven van COVID-besmettingen tot twee pieken van opnames van patiënten met COVID. Hierdoor moest het UZ Brussel opnieuw andere vormen van zorg uitstellen, personeel tijdelijk van dienst laten veranderen en de activiteiten in verschillende domeinen terugschroeven. Gelukkig verbeterde de situatie in de tweede helft van het jaar en werden de activiteiten vrijwel overal in het ziekenhuis hervat.

Zo steeg het aantal meerdaagse opnames in vergelijking met 2021 met 1,7% naar 28.321, het aantal contacten op de Spoedgevallendienst met 11,8% naar 76.343 en het aantal dagopnames naar 32.929, dit is 2,2% meer dan in 2021. Het aantal raadplegingen steeg met 1,4% naar 434.432 t.o.v. 2021.

Een jaar met heel wat onzekerheden

Inflatie, stijgende kosten voor producten en diensten, hogere energieprijzen, tegenvallende beursrendementen en een algemeen gevoel van bedrijfseconomische en financiële onzekerheid, hadden een grote invloed op de werking en resultaten van het UZ Brussel. De bedrijfskosten (+11,5%) stegen in 2022 sneller dan de bedrijfsopbrengsten (+6,8%). Hierdoor was er een negatief resultaat van 23,7 miljoen euro voor het boekjaar, in tegenstelling tot een winst van 6,5 miljoen euro in 2021.

Desondanks koos de directie van het UZ Brussel ervoor om een ambitieus investeringsbeleid voort te zetten. In 2022 werd er geïnvesteerd in belangrijke infrastructuur en medische apparatuur, voor een totaalbedrag van 43,9 miljoen euro.

De mensen (en het tekort)

In 2022 kreeg het zorgpersoneel minder media-aandacht en doofde het applaus in de straten volledig uit. Maar het UZ Brussel ziet en waardeert nog steeds even veel de enorme inzet en flexibiliteit van haar collega’s. Het is belangrijk om dit te benadrukken. Want ondanks het tegenvallend negatief resultaat en de onzekere tijden, werd er hard gewerkt aan heel wat projecten en activiteiten die de toekomst van het UZ Brussel vormgeven, onder meer op het vlak van innovatie, zorgkwaliteit, patiëntenbeleving, dienstverlening en duurzaamheid. Het harde werk resulteerde voor verschillende medewerkers en teams in een aantal prijzen en awards.

Bouwen aan het ziekenhuis van morgen

Het UZ Brussel werkt al enkele jaren aan haar ambitieuze plannen voor de uitbreiding en verbetering van het ziekenhuiscomplex. Het zogenoemde Ruimteplan heeft als einddoel een modern, logisch en toegankelijk ziekenhuis te creëren. Zo creëren we tegen 2029 maar liefst 67.000 m² extra zorgoppervlakte. In 2022 werd onder meer de ruwbouw van het nieuwe Medisch Technisch Blok afgewerkt en startte de bouw van de nieuwe inkom, het Landmark-gebouw.

 

Ontdek het volledige jaarverslag hier.

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met bijna 5.000 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor meer dan 30.000 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 445.000 raadplegingen (excl. spoed) en 75.000 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2023.

Neem contact op met

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

communicatie@uzbrussel.be

www.uzbrussel.be