Skip to Content

Europese studie rapporteert dat stamcel-gederiveerde implanten in type 1 diabetes patiënten insuline produceren onder glucose regeling

Perspectief voor functionele genezing

Het Center for Beta Cell Therapy in Diabetes, coördinator van een internationaal consortium, meldt de eerste resultaten van hun EU-gefinancierde studie waarin een stamcel-gederiveerd celproduct wordt ingeplant bij type 1 diabetes patiënten die geen insuline meer kunnen produceren. Deze implanten gebeuren in het Universitair Ziekenhuis Brussel verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Zes maanden na transplantatie vertonen drie van de eerste vier patiënten een insuline productie door dit implant, en dit onder invloed van de bloed glucose waarden, hetgeen nodig is voor hun functionele regeling.

Deze klinische studie test één van ViaCyte’s cel therapie producten, het PEC-Direct, dat bestaat uit stamcel-gederiveerde pancreas progenitorcellen in een membraan kapsel. Na onderhuidse inplanting  wordt verwacht dat cellen matureren tot insuline-producerende beta cellen en glucagon-producerende alpha cellen die instaan voor de glucose controle. Dit proces wordt gedetecteerd en opgevolgd door meting van nieuw-gevormd C-peptide in het bloed, een biomerker molecule die wordt geproduceerd samen met insuline, en dus aangeeft dat de geïmplanteerde cellen dit hormoon aanmaken.

De volledige tekst van de persmededeling is te vinden op de website van het Center for Beta Cell Therapy in Diabetes (Engels; www.betacelltherapy.org) en van het Belgisch Diabetes Register (Nederlands, Frans; www.bdronline.be).

Macrocapsule die gevuld wordt met het stamcel-gederiveerd celproduct en dan onderhuids bij type 1 diabetes patiënten wordt ingeplant.
Macrocapsule die gevuld wordt met het stamcel-gederiveerd celproduct en dan onderhuids bij type 1 diabetes patiënten wordt ingeplant.

Meer info: Sabrina Uyttenhove, s.uyttenhove@betacelltherapy.org


 

 

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 3.800 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2020: www.dekrachtvanlicht.be

UZ Brussel
Laarbeeklaan 101
1090 Jette