Eerste studie naar ‘social freezing’: 41% van de vrouwen die in het UZ Brussel beroep doen op ingevroren eicellen, krijgt een baby

Uit onderzoek van Brussels IVF, het centrum voor reproductieve geneeskunde van het UZ Brussel, blijkt dat meer dan 40% van de vrouwen die in Brussels IVF hun eicellen lieten invriezen, een kind kregen wanneer zij na hun veertigste naar het fertiliteitscentrum stapten om deze eicellen te laten dooien en gebruiken. Brussels IVF is het eerste centrum in België dat zijn slaagcijfers na gebruik van ingevroren eicellen rapporteert. Deze resultaten werden gepubliceerd in Human Reproduction, het wetenschappelijke tijdschrift van de European Society of Human Reproduction and Embryology, en bieden perspectief aan vrouwen die rond hun 35e geen geschikte partner hebben om een kind te krijgen en hun eicellen laten invriezen om tijd te kopen.

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om hun eicellen in te laten vriezen in de hoop dat ze zo later in hun leven kinderen kunnen krijgen. Er is echter een gebrek aan bewijs over hoe effectief deze strategie is. Het onderzoek van Brussels IVF is een van de eerste en grootste studies in Europa over de uitkomst bij vrouwen die hun eicellen lieten invriezen als middel om het verlies van vruchtbaarheid door toenemende leeftijd tegen te gaan.

De studie omvatte 843 vrouwen die tussen 2009 en 2019 om niet-medische redenen hun eicellen lieten invriezen bij Brussels IVF. Hun gemiddelde leeftijd op dat moment was 36 jaar en de meerderheid had geen partner.

Tot mei 2022 waren 231 (27%) van de vrouwen teruggekeerd naar het fertiliteitscentrum voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Hun gemiddelde leeftijd bij terugkeer was 40 jaar en 57% had inmiddels een partner. De vrouwen zonder partner deden beroep op donorzaad.

41% van de vrouwen die ingevroren eicellen gebruikten, kreeg een baby

In totaal gebruikten 110 van de 231 teruggekeerde vrouwen (48%) hun ingevroren eicellen als onderdeel van hun vruchtbaarheidsbehandeling.

Gemiddeld overleefden 83% van de eicellen het dooiproces.

Niet alle vrouwen die terugkwamen, gebruikten meteen hun ingevroren eicellen. Vijftig vrouwen (22%) deden beroep op intra-uteriene inseminatie (waarbij sperma rechtstreeks in de baarmoeder wordt gebracht) en 71 van de 231 (31%) gingen over tot in-vitrofertilisatie (IVF) met verse eicellen, zonder gebruik te maken van de ingevroren eicellen.

In totaal bevielen 106 vrouwen van een gezonde baby. Dit komt overeen met 46% van de totale groep van 231 vrouwen die terugkwamen met een kinderwens. Van de vrouwen die een behandeling met ingevroren eicellen ondergingen, kreeg 41% een baby, met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar.

Ingevroren eicellen gebruiken, blijft de laatste optie

Prof. dr. Michel De Vos, fertiliteitsarts en afdelingshoofd bij Brussels IVF: “Het onderzoek toont aan dat een belangrijke groep vrouwen nog niet meteen gebruik wenst te maken van de ingevroren eicellen wanneer ze een beroep doen op medisch begeleide voortplanting; vaak worden eerst andere behandelingsmogelijkheden geprobeerd alvorens wordt overgegaan tot het dooien van de eicellen, of worden de eicellen pas gebruikt voor een tweede kind. De meerderheid van de vrouwen die hun eicellen lieten invriezen, hebben daarnaast nog geen contact opgenomen met het fertiliteitscentrum.”

De resultaten van het onderzoek illustreren het potentieel van ingevroren eicellen en geven op een transparante wijze weer wat vrouwen kunnen verwachten wanneer ze hun eicellen laten invriezen en deze jaren later wensen te gebruiken.


Karolien De Prez

Karolien De Prez

Woordvoerder, UZ Brussel

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2021.

Contact

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

[email protected]

www.uzbrussel.be