Bru-BRAIN (UZ Brussel) erkend als Europees expertisecentrum door het European Alzheimer’s Disease Consortium (EADC)
Bru-BRAIN, het expertisecentrum van het UZ Brussel voor patiënten met geheugenproblemen, is gisteren in het Nobel Forum van het Karolinska Institutet in Stockholm, officieel erkend als volwaardig lid van het European Alzheimer Disease Consortium (EADC). Dit is een netwerk van Europese expertisecentra met als doelstelling om de kennis van de ziekte van Alzheimer te vergroten teneinde de ziekte beter te behandelen en in de toekomst zelfs te voorkomen. Om toe te mogen treden tot EADC moeten leden een aantoonbare traditie hebben van internationaal toonaangevend wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.
Bru-BRAIN is een disciplineoverschrijdend centrum voor geheugen en cognitie waar artsen en andere zorgverleners (waaronder (neuro)psychologen en ergotherapeuten) van de diensten Geriatrie, Neurologie en Psychiatrie, samenwerken om zo de beste zorg te garanderen, op maat van de patiënt.
Geschat wordt dat vandaag meer dan 200.000 Belgen dementie hebben. Ongeveer 6% van hen heeft dementie op jonge leeftijd (<65 jaar) waarvan slechts 1 op 5 een formele diagnose heeft. Tot 70% van de mensen met dementie hebben een ziekte van Alzheimer waardoor het de meest voorkomende vorm van dementie is. Het is de 7e doodsoorzaak en een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en afhankelijkheid onder ouderen wereldwijd.
Werken aan een betere behandeling
Prof. Dr. Sebastiaan Engelborghs, diensthoofd Neurologie UZ Brussel en initiatiefnemer van Bru-BRAIN: "Bru-BRAIN wordt hiermee erkend als een toonaangevende geheugenkliniek op Europees niveau. We zullen onze kennis en expertise kunnen bundelen met deze van onze Europese collega's met als uiteindelijke doel om de ziekte van Alzheimer beter te kunnen behandelen, en hopelijk ooit te genezen en te voorkomen."
Dr Peggy Papeleu, manager van Bru-BRAIN, kijkt uit naar de nieuwe opportuniteiten die van deze erkenning uitgaat: "Bru-BRAIN maakt nu deel uit van een internationaal consortium waardoor we als eerste op de hoogte zijn van nieuwe trends en ontwikkelingen wat het smeden van internationale (onderzoeks)samenwerkingen zal vergemakkelijken.”
Tijd om op de lauweren te rusten is er niet. Bru-BRAIN beantwoordt aan een nood van personen met hersenziekten die tot dementie leiden waardoor er veel aanvragen zijn voor consultaties en revalidatietrajecten. Met 9 aan Bru-BRAIN verbonden doctoraatstrajecten en verscheidene onderzoeksprojecten, loopt ook het wetenschappelijk onderzoek op volle toeren.
Over Bru-BRAIN (Brussels Integrated Center for Brain and Memory)
Bru-BRAIN is een multidisciplinair initiatief van de diensten Geriatrie, Neurologie en Psychiatrie, aangestuurd door prof. dr. Sebastiaan Engelborghs (diensthoofd Neurologie), prof. dr. Siddhartha Lieten (diensthoofd Geriatrie) en prof. dr. Nathalie Vanderbruggen (diensthoofd Psychiatrie) en Dr. Peggy Papeleu (manager Bru-BRAIN).
In dit disciplineoverschrijdend centrum voor geheugen en cognitie in het UZ Brussel bundelen artsen en andere zorgverleners (waaronder (neuro)psychologen en ergotherapeuten) hun kennis en expertise om zo de beste zorg te garanderen, op maat van de patiënt. Als 1 van de 12 door het RIZIV-erkende centra in België, biedt de Bru-BRAIN geheugenkliniek ook een gepersonaliseerd revalidatieprogramma aan.
Binnen Bru-BRAIN loopt er toonaangevend wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en aanverwante hersenziekten die dementie veroorzaken.