Skip to Content
Bijzondere 3D-muurschilderingen in de kinderkamers van het UZ Brussel

Bijzondere 3D-muurschilderingen in de kinderkamers van het UZ Brussel

Vanaf 31 juli prijken in zeven kinderkamers van het KidZ Health Castle, het kinderziekenhuis van het UZ Brussel, bijzondere en speelse interactieve 3D-muurschilderingen van de vzw Beyond the Moon. Het UZ Brussel werd als eerste in België uitgekozen om hun ‘Paint a Smile’ schilderproject in de kinderkamers toe te passen. De schilderingen zorgen voor afleiding tijdens het verblijf van het kind in het ziekenhuis, dat vaak synoniem staat voor stress, zorgen en eenzaamheid. Andere afdelingen in het UZ Brussel zullen volgen.

In elke interactieve 3D-muurschildering wordt een familiale (vakantie-)beleving door een dierenfamilie op een natuurlijke manier tot leven gebracht. Daarmee brengt het schilderproject ook een stukje natuur en kleur naar de kinderkamers. In elke kinderkamer wordt een andere diersoort uitgebeeld. Bovendien is elke interactieve 3D-muurschildering uniek en verschilt ze in details voor elke kinderkamer en elk ziekenhuis.

Interactieve 3D-muurschilderingen brengen een positieve beleving in de kinderkamer

De vzw Beyond the Moon ondersteunt traditiegetrouw families met een ernstig ziek kind om te genieten van een kosteloze all-in gezinsvakantie, voor of na een behandeling en ver weg van het ziekenhuis. Het UZ Brussel heeft al lang een nauwe samenwerking met de vzw waarbij ze gezinnen aandraagt die beantwoorden aan hun selectiecriteria voor zo’n vakantie. Helaas, sinds maart 2020 ligt het vakantieproject van Beyond the Moon stil vanwege Covid-19. Daarom startte de vzw dit jaar met een nieuw secundair project dat ‘Paint a Smile’ heet. Met interactieve 3D-muurschilderingen wordt een positieve beleving naar de kinderziekenhuizen gebracht ter bevordering van het mentale welzijn van de zieke kinderen tijdens hun behandeling in het ziekenhuis. De vzw Beyond the Moon schenkt dit schilderproject kosteloos aan kinderziekenhuizen, zoals dat van het UZ Brussel en ‘Schildert een Glimlach’ op het gezicht van de jonge patiënten en van het team op de werkvloer.

Pascale Somers, manager en oprichter vzw Beyond the Moon: “Ons schilderproject is een creatief therapeutisch ondersteunend middel om pijn te verzachten en ongemakken te verlichten. De interactie die bij elke 3D-muurschildering wordt uitgelokt, brengt plezier en een glimlach op het gezicht van de jonge patiënten, waardoor het verblijf in het ziekenhuis iets aangenamer wordt. Kortom, we bieden de zieke kinderen en hun familieleden iets moois om naar te kijken, terwijl ze samen vechten tegen de ziekte. Het doet hen voor even de soms traumatische medische wereld vergeten”.

Prof. dr. Inge Gies, verantwoordelijk voor het KidZ Health Castle, het kinderziekenhuis van het UZ Brussel: “In de muurschilderingen zie je aan de hand van een kasteel op de achtergrond steeds een verwijzing naar het Ridderfonds, een project van de UZ Brussel Foundation. Samen met Beyond the Moon vonden we het een leuk idee om dierenfamilies in het bos rond het kasteel een beleving te laten uitbeelden. Het Ridderfonds garandeert een duurzame gezondheidszorg voor alle zieke kinderen, ook die uit kwetsbare groepen, zonder de familie en/of mantelzorgers uit het oog te verliezen. De focus ligt op financiële en psychosociale ondersteuning, wetenschappelijk onderzoek en het creëren van een warme zorgomgeving op kindermaat. Dat is al altijd een belangrijke focus geweest van ons kinderziekenhuis. Ik vind dit dan ook een bijzonder mooi initiatief dat mij een erg warm gevoel geeft”.

 

Contacteer ons
Pascale Somers Manager, Beyond the Moon
Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 3.800 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2020: www.dekrachtvanlicht.be

UZ Brussel
Laarbeeklaan 101
1090 Jette