A smile symphony, nieuw kunstwerk op de kunstmuur van het UZ Brussel

Maak kennis met artiest Lisa Vlaemminck op 3 juli om 12 uur

Sinds enkele weken kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers in de inkomhal van het UZ Brussel het kunstwerk ‘A smile symphony’ van Lisa Vlaemminck ​ bekijken. Dit drieluik werd speciaal ontwikkeld voor het ziekenhuis en vermengt haar persoonlijke herinneringen met science fictionbeelden in een stijl die doet denken aan street art. Het UZ Brussel toont elke 3 maanden een ander kunstwerk op de kunstmuur.

Lisa Vlaemminck's kunst draait om de dynamiek tussen innerlijke en uiterlijke beelden, van microscopische observaties tot alledaagse taferelen. Haar schilderijen nodigen uit tot een intense verkenning van de visuele ervaring, waarbij overvloedige beelden op het doek samensmelten en je dwingen om met open ogen en een langzame blik te verkennen. Ze balanceert tussen kunst en kitsch door persoonlijke herinneringen, kunsthistorische referenties en populaire cultuur te vermengen.

Haar werk blijft figuratief en straalt een matte, gladde esthetiek uit, waarbij talloze motieven onze blik leiden naar het centrale thema: een mond als een poort naar het innerlijke zelf.

Luk Lambrecht, kunstcurator UZ Brussel: “Hoewel haar werk raakvlakken heeft met graffiti en street art, heeft haar opvallende stijl ook een barokke flair, vergelijkbaar met Pieter Paul Rubens. Haar kunst siert nu de ingang van een ziekenhuis als een metafoor voor de helende kracht van de medische wereld, waar complexe innerlijke mechanismen worden onderzocht met geavanceerde apparatuur. Lisa Vlaemminck biedt op haar eigen manier een kijkje in de ondoorgrondelijke essentie van het menselijk lichaam.”

Lisa Vlaemminck (°1992, Brussel) studeerde af aan KASK Gent in 2015. Sindsdien werd haar werk getoond in solo- en groepstentoonstellingen bij KIOSK Gent, BOZAR Brussel, The Hole, New York en Los Angeles, Rodolphe Janssen Brussel, CIAP Hasselt, Triënnale Brugge, Tatjana Pieters Gent, en meer.

Het drieluik “A smile symphony” – acryl & olieverf op canvas 3 x 166,5 x 185 cm wordt tentoongesteld in het UZ Brussel tem juli 2024.
Het drieluik “A smile symphony” – acryl & olieverf op canvas 3 x 166,5 x 185 cm wordt tentoongesteld in het UZ Brussel tem juli 2024.

Kunst als onderdeel van een aangename zorgomgeving

Bezoekers, patiënten en medewerkers kunnen in en rond het UZ Brussel genieten van meer dan 25 blijvende kunstwerken van 18 verschillende kunstenaars, waaronder een aantal speelse kunstwerken in het KidZ Health Castle (het kinderziekenhuis van het UZ Brussel) op maat van de jongste patiënten, maar ook bij Brussels IVF en in de dienst Nucleaire Geneeskunde. De kunstwerken passen in het streven naar een ‘healing environment’, een omgeving die het welzijn van de patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis bevordert.

Benieuwd naar het verhaal achter het kunstwerk? Op woensdag 3 juli kan je kunstenaar Lisa Vlaemminck ontmoeten tussen 12 en 13 uur, aan de kunstmuur in de inkomhal van het UZ Brussel.

Inschrijven kan via karolien.deprez@uzbrussel.be


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2021.

Neem contact op met

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

communicatie@uzbrussel.be

www.uzbrussel.be