‘27.1/21.7/045/2014’, een kunstwerk van Dirk Braeckman in de inkomhal van het UZ Brussel

Sinds begin mei siert een nieuw kunstwerk de inkomhal van het UZ Brussel. Dit kunstwerk van de Gentse kunstenaar Dirk Braeckman toont een ogenschijnlijk banaal interieur waarin een deel van het beeld wordt onttrokken door een grote lichtvlek. Tot augustus kunnen patiënten en bezoekers dit werk aanschouwen in de wachtruimte in de hoofdingang van het ziekenhuis. Het UZ Brussel toont elke 3 maanden een ander kunstwerk op de kunstmuur. Hiermee bouwt het voort op een jarenlange traditie van kunst in het ziekenhuis.

Een kunstwerk dat veel aan de verbeelding overlaat

Van mei tot augustus kunnen bezoekers en patiënten van het UZ Brussel een nieuw kunstwerk bezichtigen op de kunstmuur in de inkomhal van het ziekenhuis. Het kunstwerk van Dirk Braeckman uit 2014 geeft een beeld weer dat zich situeert in Cuba maar verder alles aan de verbeelding overlaat. Het lijkt een gewoon en banaal interieur, echter wordt een deel van de beeldinformatie onttrokken door een grote lichtvlek. Het interieur geeft de impressie van een spookachtige realiteit waar de tijd is blijven stilstaan.

Binnen de wereld van de beeldende kunst neemt het oeuvre van Dirk Braeckman een bijzondere plaats in. Aanvankelijk experimenteert hij met schilderkunst, maar midden jaren ‘80 legt hij zich toe op fotografie. In zijn werk verkent hij voortdurend de grenzen en beperkingen van het medium, en refereert hij vaak aan de schilderkunst. Zijn foto’s zijn dikwijls onderbelicht, bevatten veel afbeeldingen van afbeeldingen, en wijzen via een lichtflits op de aanwezigheid van de fotograaf. De titels van de werken blijven meestal beperkt tot een soort cryptogram van cijfers en letters.

Dirk Braeckman woont en werkt in Gent. Zijn werk werd meermaals bekroond en veelvuldig tentoongesteld in binnen- en buitenland. In 2017 werd hij geselecteerd voor het Belgisch paviljoen van de 57e Biënnale van Venetië en in 2021 werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan de Biënnale van São Paulo. Zijn werk heeft een permanente plek in het Koninklijk Paleis van Brussel, inclusief portretten van koning Albert II en koningin Paola.

Kunst als onderdeel van een aangename zorgomgeving

Intussen kunnen bezoekers, patiënten en medewerkers ook genieten van meer dan 25 blijvende kunstwerken van 18 verschillende kunstenaars in en rond het UZ Brussel, waaronder een aantal speelse kunstwerken in het KidZ Health Castle (het kinderziekenhuis van het UZ Brussel) op maat van de jongste patiënten. De kunstwerken passen in het streven naar een ‘healing environment’, een omgeving die het welzijn van de patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis bevordert.

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met bijna 5.000 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor meer dan 30.000 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 445.000 raadplegingen (excl. spoed) en 75.000 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

Ontdek het UZ Brussel jaarverslag 2023.

Neem contact op met

Laarbeeklaan 101 1090 Jette

02 477 80 80

communicatie@uzbrussel.be

www.uzbrussel.be