10 jaar PAika in het UZ Brussel

PAika viert 10de verjaardag met danstheater #MeTrue van jongeren die ervaring hebben met de struggle van het leven

PAika, de residentiële psychiatrische afdeling voor infants, kinderen en adolescenten in het UZ Brussel, bestaat 10 jaar. Om die verjaardag in de kijker te zetten stelt het UZ Brussel op zaterdag 16 november ‘PAika op de Planken’ voor. Met #MeTrue geven jongeren die ervaring hebben met de struggle van het leven het beste van zichzelf tijdens een danstheater dat je in beweging brengt, ontroert, doet lachen, stil laat worden. Het is een eigen productie van jongeren tussen 14 en 23 jaar die in de loop van de 10 jaar van PAika in het ziekenhuis zijn opgenomen omwille van een moeilijke periode in hun jonge leven. Voor deze voorstelling worden zij gecoacht door een artisitek team. #MeTrue wordt opgevoerd in zaal Zinnema in Anderlecht. Wie er graag bij is kan nog tickets bestellen op www.zinnema.be.

Struggles in een jong leven

“In de afgelopen 10 jaar hebben we heel wat jongeren leren kennen als waardevolle, mooie, creatieve en bijzonder moedige mensen. Tijdens de periode dat ze op onze psychiatrische afdeling verbleven zochten ze een weg, doorheen moeilijkheden, tussen liefde en verdriet, tussen pijn en hoop. Ze hebben elk hun verhaal waarmee ze een steun en inspiratie kunnen zijn voor vele anderen, want het taboe rond kinderpsychiatrie is nog altijd niet doorbroken. Vandaar dat we ruim een jaar geleden een oproep lanceerden om die jongeren samen een voorstelling te laten maken.”

“45 jongeren schreven zich in voor een kennismakingsworkshop. Daarvan zijn er 18 die met de steun van een artistiek team de voorstelling #MeTrue hebben uitgewerkt, zowel qua verhaal als decor. De zaal wordt speciaal voor deze voorstelling omgetoverd tot een 'underground'. De verschillende haltes staan symbool voor het traject dat de jongeren hebben afgelegd. Sinds september wordt er volop gerepeteerd. Wij zijn bijzonder fier om dit talent op 16 november een podium te kunnen geven,” vertelt kinder- en jeugdpsychiater Edward Campforts, opvolger van prof. Annik Lampo als nieuw diensthoofd van PAika en coördinator van ‘PAika op de Planken’. De jongeren worden gecoacht door regisseur Mirjam de Wit, kunstenaar Colin Waeghe, muziektherapeur Lotte Kennivé en choreograaf Matthias De Meuter.

De voorstelling wordt financieel mogelijk gemaakt door het UZ Brussel en dankzij de steun van Zinnema. De opbrengst van de voorstelling zal gebruikt worden voor activiteiten voor patiënten van PAika.

Geweldloos verzet en nog meer zorg op maat

“20% van de kinderen en jongeren kampt met psychische problemen. Daarvan heeft 10% professionele hulp nodig. De behandelmethodes zijn uiteenlopend, maar enkel een holistische benadering kan een antwoord bieden op het lijden van kinderen en hun ouders. Wij maken daarvoor al een aantal jaren gebruik van de aanpak van ‘Geweldloos verzet’ en het installeren van een ‘Nieuwe gezonde autoriteit’ gebaseerd op wederzijds respect. Op die manier werken we met kinderen en jongeren aan hun veerkracht. We leren hen daarbij dat zij ook verantwoordelijkheden moeten nemen. Ook ouders, zorgverleners en leerkrachten hebben baat bij die aanpak,” aldus dr. Edward Campforts.

Al sinds eind jaren ’80 is er een kinderpsychiatrische polikliniek in het UZ Brussel. In 2009 kwam daar een residentiële psychiatrische afdeling voor infants, kinderen en adolescenten bij, kortweg PAika. Het aanbod is verscheiden en in die 10 jaar uitgebreid om tegemoet te komen aan de noden van de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren: algemene kinder- en jeugdpsychiatrie, referentiecentrum voor autismespectrumstoornissen, Kliniek voor onverklaarbare lichamelijke en invaliderende klachten, psychotrauma, pleeg- en adoptiezorg, …

Tickets bestellen voor #MeTrue

#MeTrue, de voorstelling van ‘PAika op de Planken’, vindt plaats op zaterdag 16 november om 20:30 uur in zaal Zinnema, een prachtige en vernieuwde theaterzaal in St-Guido (Veeweydestraat 24-16, 1070 Anderlecht). Wie dit niet wil missen kan tickets bestellen via https://www.zinnema.be/nl/agenda/agenda/metrue

'PAika op de Planken' met de eigen productie #MeTrue
'PAika op de Planken' met de eigen productie #MeTrue
Contacteer ons
Gina Volkaert Verantwoordelijke externe communicatie, UZ Brussel
Gina Volkaert Verantwoordelijke externe communicatie, UZ Brussel
Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 3.800 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiĆ«nten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiĆ«nten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

UZ Brussel
Laarbeeklaan 101
1090 Jette